Haber

Bağımsız Maden İşçileri Sendikası Teşkilat Uzmanı Aksu, İşçilerin Oturma Eylemini Yeniden Başlattığı Eskişehir’deki Madeni Anlattı: “Şirket…

CEYLAN SAĞLAM

Eskişehir

Ankara’nın Nallıhan ve Beypazarı ilçeleri Eskişehir Mihalıççık ilçesinde faaliyetlerini sürdüren Yunus Emre Termik Santrali ve maden işletmesinde çalışan 250 kişinin süresiz izne çıkarılması ve tazminatlarının ödenmemesi üzerine 165 işçi oturma eylemi başlattı. Günler önce ekonomik ve sosyal haklarını almak için harekete geçenler, sonuç alamayınca 6 gün önce yerin 1700 metre altında harekete başladılar. açlık grevine dönüştürdü. Maden işçilerinin aileleri 4 Eylül’de Ankara’ya gelerek tepkilerini dile getirdi ve Yıldızlar Holding önünde basın açıklaması yaptı. Maden işçisinin eşi ise isyan ederek, “Kaç gündür aç, susuz yaşıyorlar? Buna nasıl dayanacağız? Artık dayanamıyoruz, yorulduk. Altın kalemle imza atarken,” dedi. Kalem alamadık. Açıklama istiyoruz. Çektiğimiz sıkıntıyı kimse bilmiyor. Sesimizi duyan var mı?”

Basın açıklamasının ardından ailelerin seçtiği üç kişi Yıldızlar Holding yöneticileriyle görüştü; Yıldızlar Holding Yönetim Kurulu Üyesi Aydın Şişman, “Santralin devrini tamamladık. Madenlerin devri halen devam ediyor. Santralin ruhsatlarının kısa sürede biteceğini düşünerek bugüne kadar muhafaza ettik. Ancak mevcut grev KİAŞ’a aittir.”

MADEN ÇALIŞANLARI AÇLIK GREVİNİ BİTİRDİ, ATALAY MADEN PERSONELİNİ ZİYARET ETTİ: “LİSANS HAKKINDA BİLMİYORUZ”

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ve Türkiye Maden İşçileri Sendikası Başkanı Nurettin Akçul, dün kömür madeninde yerin 1700 metre altında açlık grevinde olan personeli ziyaret etti. Şirketle yapılan görüşmelerin ardından tazminat ödeme taahhüdüyle 165 işçi açlık grevini sonlandırarak haklarını almak için yeniden yere oturmaya başladı.

Burada Atalay, “Ülkeyi yönetenler, sivil toplum içinde çalışanlar, sendikacılar madenin altına inmeden madencilik işiyle ilgili karar veremezler. Bu süreci, başta Eskişehir Valisi olmak üzere tüm yetkililerle konuştuk. Burada patronu görme fırsatım olmadı, telefonda konuştuk, Temsilci de yanımda, ‘Beş aydır üretim yapmıyorum’ diyorlar. Bana ehliyetimi vermiyorlar.’ Ruhsat konusunda hiçbir bilgimiz yok. Bakkal para bekliyor, ev sahibi para bekliyor, çocuklar okula para bekliyor. Şirket yetkilileri bu kıdem tazminatlarını size ve 3 gün içinde ayrılanlara verecek. “Ayrıca ekim ayı sonuna kadar şu anda çalışanlar maaşlarını yeraltındaymış gibi alacaklar” dedi.

ŞİRKET; PERSONELİN MAAŞLARI ÖDENECEK, Kıdem Tazminatları da 3 Taksitle Ödenecek

Yıldızlar Holding, madencilere 2 ay daha yer altı maaşı ödeyecek. Ruhsat sorununun 2 ay içinde çözülmesi halinde çalışanlar işlerine geri dönebilecek ve madenden ayrılanların kıdem tazminatları 3 taksitte ödenecek. Türkiye Maden İşçileri Sendikası’ndan alınan bilgiye göre, geriye dönük toplu sözleşmeden doğan haklar Tasarruf Mevduatı Sigorta FonuErgün Atalay ve Akçul’un TMSF tarafından karşılanmak üzere Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile görüşmesi bekleniyor.

BAŞARAN AKSU: “HEM TMSF HEM DEVLET BİRLİĞİ İŞBİRLİĞİ BİR ÇALIŞMA İLE GÜNÜMÜZE GELDİ”

Bağımsız Maden-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, konuya ilişkin ANKA HaberlerAjansına şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bu maden, Fethullah Gülen cemaatine bağlı Naksen şirketinin, maden ve termik santralle birlikte inşa ettiği bir işletme. Darbe sürecinden sonra TMSF’nin el koyduğu bir işletme. Artık üretimin yapılmadığı bir işletme. Kömür üretimi hazır, her şey hazır, o yıllardan beri burada üretim yapılmadı. 5-6 yıl önce arkadaşlarımız bu madende direnişi başlattılar, geldik gittik, güçlü bir desteğimiz ve dayanışmamız vardı. Bu direnişlerin hepsi benzer kazanımlarla sonuçlandı.

TMSF, taş ocağı işletmeciliği ve personel alacaklarına ilişkin bir girişim geliştirdi. Orada göreceli bir sessizlik buldu. Zirveden TÜRK-İŞ’i getirdi, şu anda da Maden-İş’i buraya getirdi. Türkiye Maden İş’in, Soma’da üyesi olan 8 bin işçiyi Soma Holding’e satmak ve tazminat ödenmemesini sağlamak üzere bu nitelikte bir sendika olarak anlaşma yaptığını kamuoyu biliyor. Dolayısıyla hem TMSF hem de devlet birliğinin kadrolarının uyumlu çalışmasıyla bu noktaya geldiler. Doruk Madencilik kurulduktan sonra sendikayla anlaşarak işçilere yeniden ücretsiz izin uyguladı ve işten çıkarılan işçi sayısı 800’den bugün direnişte olan 170 arkadaşa düşürüldü.

“TMSF’YE İŞÇİLİK MALİYETLERİNİN YARISI TASARRUF ETTİ”

Sonuç olarak SSS Yıldızlar Holding, Türkiye’de emek yağmalama ve işçi alacaklarının gaspına ilişkin yasayı açıkça yok sayan, işçilerin varlığını şantaj olarak kullanan bir şirkettir. Yıldızlar Holding’i nasıl tanıyoruz? Yıldızlar Holding’i Çanakkale NESKO’dan tanıyoruz; Oradaki personeli işten çıkardılar ve ücretsiz izine zorladılar. Kütahya Eti Gümüş 800 işçiyi işten çıkardı. Bunu oradaki işçilerin kıdem yükünü ortadan kaldırmak perspektifiyle yapıyor. Aynı şekilde Yıldızlar Holding’i de Çankırı’daki lider işletmeden tanıyoruz. Gümüşhane Yıldız Bakır’da uzun yıllar fiyatlar konusunda oynadığı oyundan biliyoruz… Binlerce işçiyle uygulamalar yaptığını Söğütsen Seramik’ten biliyoruz. Dün açıkladıkları metinde bu firmanın şantaj yaptığı çok açık. Orada ehliyetimi ver, parasını ödeyeyim diyor. Kömür madenciliği işine girdi ve bir kömür madenciliği şirketi kurdu. Yeraltı madenciliği Türkiye’nin her yerinde minimum iki katı fiyatlarla yapılmaktadır. Yerin üstüne çıkınca bu maliyeti bir buçuk baz fiyat seviyesine indirmeyi hedefliyor. Kıdem yükünden kurtulmak için personeli de gönderdi. Bu örnekte görüldüğü gibi personel maliyetlerinin yarısı TMSF’ye düşürüldü. Öyle bir şey yok, ocağı devralırsanız o işçilerin sendikal hakları dahil geriye dönük tüm haklarından siz sorumlu olursunuz. Artık tüm personel alacaklarının geçerli olması şartıyla satın alabilecek. Ancak daha sonra firma bildiği sistemleri uygulamaya başlıyor. Devletten bedava kömür ve termik santral aldı. “Personel maliyetlerini onların üzerine yükleyeceğim, oradan sermaye birikimi elde edeceğim” diyor. Bu, gözünü emekçilerin çocukları için kıdem tazminatına ve onların zor kazanılmış paralarına dikmiş bir şirket. Buradan feci bir birikim elde etti. Kömür madenciliği onun bildiği bir şey değil; Gümüş, altın, krom ve bakır ticaretiyle uğraşıyorlar. Yeraltı kömür madenciliği tecrübe gerektiriyor, bildikleri bir alanda değil bu alana girdiler; Buradaki personel sayısını azalttılar.

“BURADA KATILIMLI BİR MÜCADELE VAR”

Düne kadar sendika ortalıkta yoktu. Daha sonra devreye girdiler ve tepeden bir analiz ürettiler. Bu iş için TMSF’den ücret aldılar. Çünkü sendika şirketle birlikte hareket ediyor. Diğer işletmelerde de organize edilmektedir. Diğer işletmelerden de benzer aidatlar alıyor. Dolayısıyla burada bir danışıklı dövüş var.

Oradaki bir madenci kardeşimizin başına bir şey gelseydi, bu ruhsatı alan ve veren, bu alanı hizmete açan tüm işçilerin hakları için harekete geçmemek sendikanın, bakanlığın ve TMSF’nin suçu olurdu. Bu şirket şu ana kadar işten çıkarıldı. Şirketi tanıdığım için Yıldızlar Holding’in bu süreçleri hızlandırmak, maliyetsiz ve külfetsiz hale getirmek için bir taktik izlediğini söyleyebilirim.”

Kaynak: ANKA / Yeni

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu