Hisarcıklıoğlu: Peynir çeşidimiz dünyada yok ama gelirimiz sıfır.
TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Bizim elimizdeki peynir çeşidi dünyanın başka hiçbir yerinde yok. Gelirimiz nedir, yurt dışı satışlarımız nedir? Sıfır. Bir adam 1 kazanır” dedi. Bir peynirden milyar 400 milyon euro, bu kadar zenginliğin içinde para kazanamayacağız.” ” söz konusu.
Antalya Ticaret Borsası’nın ‘Bulunduğunuz yerin nesi meşhur?’ 12 yıldır “YÖREX” sloganıyla düzenlenen Yerel İşler Fuarı (YÖREX), Antalya Valisi Hulusi Şahin, Isparta Valisi Aydın Baruş, Burdur Valisi Türker Öksüz, Çorum Valisi Zülkif Dağlı, Düzce tarafından ANFAŞ fuar alanında düzenlendi. Vali Selçuk Aslan, Bilecik Valisi Şefik Aygöl, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek. , Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammed Zeki Durak, ATSO Başkanı Ali Bahar, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır ve davetlilerin katılımıyla başladı. . Törende konuşan Vali Hulusi Şahin, kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılmasıyla yükümlü olduklarını belirtti. YÖREX fuarını bu perspektiften gördüğünü belirten Şahin, “Bu cevherimizi korumamız, standart hale getirmemiz çok önemli. Ürünlerin tescil süreçleri çok kıymetli.”
‘BİZİM TİPİMİZ DÜNYADA YOK AMA PARA KAZANAMIYORUZ’
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, fuarın faydalarını anlattı. Coğrafi işaretli ürünleri oda ve borsaların koruduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Odalarımız ve borsalarımız, Türkiye’de 1.400’den fazla coğrafi işaretli ürünün yüzde 40’ını koruyor.”
Dünyadaki tescilli eserlerden örnekler veren Lider Hisarcıklıoğlu, “Coğrafi işaret ne işe yarar? Bir parmesan peynirinin fiyatı 1 milyar 400 milyon euro. Bizim peynir çeşidimiz dünyanın hiçbir yerinde yok. Hem bizde var.” İl ve ilçelerde gelirimiz nedir, yurt dışı satışlarımız nedir? Sıfır. “Bir parça peynirden adam 1 milyar 400 milyon euro kazanacak ama biz bu kadar zenginlikle para kazanamayacağız. YOREX’in sağladığı da budur” dedi.
Avrupa Birliği’nde kayıtlı 14 ürün bulunduğunu belirten TOBB Başkanı Hisarıklıoğlu, coğrafi işaretli ürünlerin neredeyse yarısının odalar tarafından temin edildiğini söyledi. Coğrafi işaretli ürünün zenginlik anlamına geldiğini belirten Başkan Hisarcıklıoğlu, “Teşvik konusunda AB’den destek alıyoruz. Şu anda AB’de kayıtlı 14 ürünümüz var. Bizim buradaki bütün işimiz, zenginliğimizi paraya dönüştürmek.”
ATSO Başkanı Ali Bahar da Antalya’nın güçlü ve büyüyen bir varlığı olduğunu söyledi. Fuarın birlik ve beraberliği güçlendiren, birleştirici bir güce sahip olduğunu kaydeden Bahar, “Ülkemiz coğrafi çeşitliliği ve kültürüyle öne çıkıyor. Bu nedenle YÖREX son derece önemli bir organizasyon. Yeterince pay almamız gerekiyor. Dünyada 200 milyar dolar büyüklüğe sahip coğrafi ürünler pazarı.”
ATB Başkanı Ali Çandır, 12 yıldır düzenledikleri fuardan gurur duyduklarını söyledi. Bu yıl katılımın oldukça yoğun olduğunu belirten Çandır, “Bu yıl 7 bölgeden 500’ün üzerinde katılımcı yer alacak. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, odalarımız, borsalarımız, kalkınma ajanslarımız, birliklerimiz, kooperatiflerimiz ve şirketlerimiz katılacak.” Değerli ve eşsiz değerleriyle yanımızda olun. Dört gün boyunca “Festival boyunca 10 bin metrekarelik alanda büyük bir yöresel ürünler şöleni yaşayacağız” dedi. YÖREX’in lansmanını gerçekleştiren Çandır, “15 yıl önce 109 olan coğrafi işaretli ürün sayısı 13’ü yabancı olmak üzere 1487’ye ulaştı, 627 ürün ise coğrafi işaret tescilini bekliyor. Avrupa Birliği’nde de bir saldırı var.” “Biz bunu zaten yaptık. 14 eserimiz tescillendi. 7 eserimiz kayıt için gün sayıyor, 39 eserimiz ise inceleme aşamasında. Bu başarı yerel eserlerimize sahip çıkan herkesindir” dedi.
Bugün Avrupa Birliği’nde coğrafi işaretli ürünlerin ticari değerinin 100 milyar euroya yaklaştığını kaydeden Başkan Çandır, Türkiye’nin de bu pastadan nasibini alması gerektiğini söyledi. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek de YÖREX’e sahip çıktıklarını belirtti. Üreticilere destek verdiklerini belirten Başkan Böcek, “İpekçiliğin yaygınlaşmasından organik ve biyomedikal çalışmalara, süt tanklarından hamur yoğurma makinelerine kadar yerel üreticilerimizi her zaman destekliyoruz. Kadınların katılımıyla Antalya’nın yöresel ürünlerinin tanıtımına katkı sağlıyoruz. kooperatif.”
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Muhammed Zeki Durak, markalara, patentlere ve coğrafi işaretli ürünlere özel önem verdiklerini söyledi. Coğrafi işaretli ürün sayısında Türkiye’nin dünyada Çin’den sonra ikinci, Avrupa’da ise birinci olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Durak, “Tescil rakamları önemli ama tüm değerlerimize sahip çıkmamız da önemli. Tescillerin katma değere dönüştürülmesinde kat edilecek uzun bir yol var. Birinci önceliğimiz hedeflenen katma değeri yaratmak. Bunu başarmanın yollarından biri de yurtdışı farkındalığını ve ihracatı artırmaktır.”
Konuşmaların ardından Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tescili alan 6 eser için tescili alan oda yöneticilerine plaketler verilirken, katılımcılar fuarda açılan stantları gezerek eserleri inceledi.